RSS

Австралийски кетълдог - AUSTRALIAN CATTLE DOG


Тази порода е създадена в Австралия през 19 век, Австралийският кетълдог е развъждан да бъде устойчиво и жилаво куче със овчаски способности.Породата се счита за една от трите най- популярни кучешки породи в Австралия.

Отличителни белези

Австралийският кетълдог е набит, силен, буден и пъргав. Тези кучета заслужават доверие, храбри са и извънредно се посвещават на задачите, които им се дават. Когато му се даде възможност за работа като пастирско куче, австралийският кетълдог е комбинация от твърдост, баланс, сила и здрава мускулатура.

Темперамент

Изключително интелигентни, лоялни и предани кучета, те обичат да защитават своето семейство, дом и територия. Те си умират да общуват с човек, но могат да бъдат лесно отегчени, което може да доведе до сериозни проблеми с възпитанието. Тази порода, като цяло, не е добра за съжителство с деца, с които не са израстнали заедно. Обикновено са подозрително към непознати и може да бъдат агресивни към други кучета, които не познават. Не се разбират добре с други домашни животни или котки. Тази порода ще се опитва да "събира стадото" и ще захапва по петите всичко, което се движи. Австралийският кетълдог има високо ниво на доминантност и не се препоръчва за начинаещи, за хора със заседнал или апатичен начин на живот.


Тегло: 15-20 кг.
Височина: Мъжки: 45-51 см; Женски: 43-48 см.


Грижи

Австралийски кетълдог се нуждае от ежеседмично разресване с твърда четка. Изключително внимание трябва да се обърне по време на сезонната смяна на козината. Къпането трябва да става само ако е изключително необходимо, като се използва мек шампоан. Тази порода е податлива на болести като глухота, тазобедрена дисплазия и глаукома.

Козина

Австралийски кетълдог има козина с два слоя, устойчива на климатични промени. Външният слой е равен, твърд, прав и затворен. Долният слой козиа е плътен и къс. Цветът на козината може да е син, на червени петънца, сини петънца, или на сини петна. Синкавата козина има петна от черно, синьо или жълтокафяво. Кученцата се раждат бели. Въпреки това цветът на козината, която ще имат като пораснат може да се познае по възглавничките на лапите. Сменят си козината през сезоните.

Обучение

Ранната социализация и тренирането на подчинение са важни за тази порода кучета This breed is extremely obedient. Те няма да се подчинят, ако използвате груби и сурови методи. Най- добре е ако се тренира с постоянство, търпение, похвала и мотивация. Много са талантливи в области като пастирство, ловкост, донасяне на предмети, охрана, състезания по подчинение, както и изпълняване на номера.

Активност

Австралийски кетълдог има страшно много енергия и са му необходими много занимания. Тази порода може да бъде унищожителна, ако не е поощрявана достатъчно. Не се препоръчват за апартаменти или за живот в града, а са най- подходящи за къщи с голям и защитен двор.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS