RSS

Австралийско келпи - AUSTRALIAN KELPIE


Развито в Австралия през 1870, австралийското келпи е бележита порода, известна с инстинктите си да охранява и да пази стадата. Те могат да работят с домашни птици, кози, овце, говеда и елени. Тези кучета са най- популярната порода в Австралия, но са уважавани и в други държави.

Отличителни белези

Тази порода притежава невероярен слух и голяма изразителност. Австралийското келпи е изключително пъргаво куче и има неизчерпаем запас от енергия. Счита се за най- доброто средно на ръст овчарско куче. Въпреки размерите си и набитото си мускулесто тяло, тези кучета са подвижни, умни и неограничени във възможностите си.

Темперамент

Австралийско келпи е лоялен компаньон. То е с добри маниери в къщи и напрегнато в работата си. Тази порода рядко се разнежва и обикновено се привързва към един човек. Те са много предани кучета и са приятелски настроени към стопанина си. Австралийско келпи се разбира добре с деца, с които е било отгледано и може да "подбира" други кучета и животни. Австралийско келпи не е агресивно, но ще охранява и пази семейството и територията си с цената на всичко.


Грижи

Австралийско келпи се нуждае от сресване от време на време. Къпят се единствено ако е необходимо, за да се предотврати кожата и козината. Съществено важна е грижата за зъбите. Тази порода е податлива на атрофия на ретината.

Тегло: 11-20 кг.
Височина: Мъжки: 43-51 см; Женски: 43-51 см.


Козина

Австралийско келпи е порода с двоен слой козина.Външният слой е прав, твърд и устойчив на климатични промени. Долният слой е плътен и къс. Сменя си козината нормално.

Обучение

Австралийско келпи е независимо и много интелигентно куче. Препоръчва се да се социализира от рано. Те не се подчиняват на грубите и лоши методи на обучение. Най- добре е ако се тренира с постоянство, търпение и внимание.

Активност

Австралийско келпи не е подходящо за живот в апартамент и в града. Най- добре е някъде в провинцията, където може да бъде активно. То има нужда непрекъснато да му се дават задачи. Ако се отегчат могат да станат разрушителни.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS