RSS

Австралийска овчарка - AUSTRALIAN SHEPHERD


Точният произход на австралийската овчарка не е ясен. Породата, която днес е така обичана и ценена, е била развита в САЩ. Австралийските овчарки по природа са подвижни, което ги прави добри пастирски и ловджийски кучета във ферми и ранчо, както и кучета- пазачи. Наричат ги още "Австралийците"

Отличителни белези

Най- отличителната характеристика на австралийските овчарки е естествената липса на опашка. Очите могат да бъдат различни цветове или комбинация, като цветовете могат да бъдат сини, кехлибарени, лешникови и всички нюанси на кафявото. Австралиецът е силна и атлетична порода.

Темперамент

Австралийската овчарка е интелигентна, възхитителна и лоялна. Тези кучета са много енергични и непрекъснато имат нужда да се занимават с нещо. Те са много издръжливи и не се отказват лесно. Техния овчарски инстинкт може да бъде проблематичен или досаден за тяхното семейство, защото тази порода ще се опитва да прилага тези си качества на всичко, което се движи. Резервирани и предпазливи са с непознати докогато те преценят. Също така са смели и умеят да бранят. Общуването с хората е решаващо за тази порода. Те се разбират добре с активни и внимателни по- големи деца. Австралийската овчарка обикновено не е агресивна към други кучета.

Грижи

Австралийската овчарка изисква минимална поддръжка. Сресване от време на време с твърда четка е достатъчно. По- голяма поддръжка е необходима по време на сезонната смяна на козина. Може да се къпят само когато е абсолютно необходимо. Тази порода е податлива на много болести. Могат да получат слепота или глухота. Тези, които са родени с къси/подрязани опашки може да получат сериозни гръбначни проблеми. Също са предразположени към епилепсия, тазобедрена дисплазия и катаракта.

Тегло: Мъжки: 22-29 кг; Женски: 18-25 кг.
Височина: Мъжки: 50-58 см; Женски: 45-53 см.


Козина

Австралийската овчарка има забележителна и разнообразна козина със средна дължина, права към къдрава и устойчива на климатични промени. Подкозината се сменя два пъти годишно; със умерена смяна между тези периоди. Козината може да бъде четири цвята: черна, синьо мерле, червена и червено мерле. По муцуната може да има петна, разновидност н бяло и жълтокафяво, могат да се появят и на гърдите, на предните и задните лапи.

Обучение

Австралийската овчарка са лесни за обучение. Хубаво е да се социализират от малки и да се учат на послушание. Важно е да знаят кой е водачът, защото в противен случай ще се опитват да контролират. Австралийската овчарка изисква решителни, последователни и ефективни напътствия. Високата им интелигентност силната им способност да се учат прави стандартните упражнения скучни.

Активност

Австралийската овчарка изисква много и подвижни занимания. Обикновената разходка не е достатъчна. Те обожават да бягат, да играят и да участват във всички семейни игри. Те са в стихията си, когато им е дадена възможност да изпълнят някаква задача. Австралийската овчарка не се препоръчва за гледане в апартамент. Те са средно активни и техният стопанин трябва да не води заседнал живот и е хубаво да се гледат в къща с голям двор и много пространство.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS